Dansen met dementie

In de afgelopen maanden heeft Zorggroep Meander de silent disco met succes uitgeprobeerd met hun cliënten met dementie.  

“Dit is mijn mooiste programma van de week” 
Bij verpleeghuis Borg Westerwolde van Zorggroep Meander, is de silent disco als onderdeel van het activiteitenaanbod opgenomen. Elke donderdagochtend kon een groep bewoners gebruik maken van de silent disco. Sommige bewoners vonden de activiteit zo leuk, dat ze wekelijks meededen. Een van de bewoners vertelde "Dit is mijn mooiste programma van de week". 

Niet iedere bewoner vond het gebruik van een hoofdtelefoon even prettig. Sommige bewoners gaven aan dat ze niet wilde dat hun haar door de war ging of dat de hoofdtelefoon knelde. Hiervoor werden wel weer creatieve oplossingen gevonden, zoals de hoofdtelefoon om de nek hangen, waardoor ze de muziek toch nog een beetje konden horen.  

De reacties waren over het algemeen ongeacht de ernst van de dementie erg positief. Het voordeel van het gebruik van de hoofdtelefoons is dat mensen met een hoofdtelefoon op, in hun eigen wereld zitten, waardoor ze de muziek veel intensiever beleven. Een van de bewoners zei: "Je kunt luisteren wat ze zingen". Daarnaast zijn mensen met een hoofdtelefoon op minder snel afgeleid door omgevingsprikkels, geeft het een rustige warme sfeer en doet het ook denken aan het muziekkussen, wat ze gebruiken bij het slapen.  

De silent disco werd ook los van de donderdagen bij individuele cliënten ingezet. Een van de reacties:  "Er werd rust, ontspanning en een glimlach bij de bewoners gezien. Ook was er ontroering bij de mooie liedjes, het bood op het moment zelf rust en mensen met lichte dementie gingen zelfs vaak dansen".  

Silent disco een groot succes 
Het experiment was een dusdanig succes dat er een subsidie werd aangevraagd bij Stichting Vrienden van Zorggroep Meander om een eigen silent disco set aan te kunnen schaffen zodat de activiteiten aangeboden kunnen blijven worden. 

Zie ook: https://www.espria.nl/etalage/onderzoeken/muziek-dementie  

 

 

Dansen met dementie