Muziek & Dementie

Binnen het project muziek & dementie werken we aan meer aandacht voor muziek in de zorg. Samen leren en ontdekken we wat wel en niet werkt.

Vanuit de praktijk én de wetenschap is er steeds meer bewijs voor het effect van het inzetten van muziek bij mensen met dementie op stemming, gedrag en kwaliteit van leven. We besteden daarom vanuit Espria extra aandacht aan het thema Muziek & Dementie door te laten zien hoe de verschillende Espria organisaties hier vorm en inhoud aan geven.

Muziek doet iets met mensen.

muziek en dementie

Zo organiseren we met betrokkenen uit de organisaties diverse activiteiten waaronder webinars, maken we filmpjes, experimenteren we met muzikale hulpmiddelen, en staan uitgebreid stil bij de week van de dementie in september.

Aandacht voor muziek in de zorg

Eén doel van het project is om meer aandacht te besteden aan muziek in de zorg. Dit doen we door regelmatig inspirerende filmpjes en interviews te plaatsen. Binnen Espria gebeuren al veel mooie dingen met muziek en die willen we laten zien. Ook buiten Espria gebeurt van alles en ook dat willen we delen. In september organiseren we de week van de muziek en dementie met inspirerende sprekers, tips en trucs voor hoe je zelf aan de slag kunt en waar je zelf kunt ervaren wat muziek met mensen doet.

Toolbox muziek & dementie

Een ander belangrijk doel is om te leren hóe we meer met muziek kunnen doen bij mensen met dementie. We focussen hierbij op mensen met dementie in de thuissituatie en we proberen verschillende muziekinterventies uit. Bijvoorbeeld de OERradio, Google Nest of silent disco. Maar het kan ook zo simpel zijn als samen een liedje zingen. In deze experimentjes zetten we een hulpmiddel bij verschillende cliënten in. Al doende leren we wat wel en niet werkt, bij welke cliënten, en in welke situaties. Zo ontwikkelen we een toolbox die helpt om een geschikt hulpmiddel te kiezen. afhankelijk van de behoefte van de client maar ook waar de zorgprofessional zich prettig bij voelt.