Traumabehandeling met 3MDR

3MDR wordt door GGZ Drenthe ingezet bij mensen met een trauma ontstaan tijdens de uitoefening van hun beroep. De behandeling is een combinatie van virtual reality, EMDR, muziek en lopen op een loopband.

Hoe werkt de behandeling?

De patiënt loopt op een loopband met rondom grote schermen richting zelfgekozen foto’s die doen denken aan de traumatische gebeurtenis(sen). Aan het begin van de behandelsessie wordt er muziek afgespeeld die de patiënt herinnert aan ingrijpende gebeurtenissen uit zijn/haar leven. Aan het einde van de sessie wordt opnieuw muziek gedraaid. Ditmaal luistert de patiënt naar muziek die herinnert aan iets plezierigs en aan het hier-en-nu. De behandelaar vraagt de patiënt de foto’s te beschrijven en aan te geven wat het met hem/haar doet. Na elke foto volgt de patiënt een heen-en-weer bewegende bal op het scherm.

Wat levert het op?

3MDR wordt op dit moment wetenschappelijk onderzocht. Dat gebeurt bij patiënten met traumaklachten die nog geen traumabehandelingen, zoals EMDR, hebben afgerond. De verwachting is dat klachten sneller verminderen met de nieuwe 3MDR therapie.