Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn van cruciaal belang voor veilig werken in de zorg. We volgen de richtlijnen van het RIVM en de overheid voor persoonlijke hygiëne en de inzet van PBM. Ook maken we gebruik van de informatie vanuit de brancheverenigingen, bijvoorbeeld protocollen en werkinstructies. Met persoonlijke beschermingsmiddelen bedoelen we: chirurgische mondkapjes, maskers FFP1 en FFP2, handschoenen, schorten met lange mouwen, veiligheidsbrillen en handdesinfectans.    

Instructievideo
Icare V&V heeft voor breed gebruik een instructievideo gemaakt voor het veilig gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze wordt steeds aangepast aan de geldende richtlijnen. De meest recente versie van deze instructievideo is te vinden op de Icare website > Coronavirus > Zorgprofessionals.

Inkoop
De afdeling Inkoop van ons Shared Service Center (SSC) en de zorgorganisaties werken intensief samen op het gebied van inkoop, voorraad, distributie en onderlinge uitwisseling van persoonlijke beschermingsmiddelen. Sinds de start van de Coronacrisis zijn meerdere collega's van Inkoop fulltime bezig met coördinatie en inkoop van PBM. We zetten alles op alles om de Espria-brede voorraad goed op peil te houden en op locatie voldoende en de juiste middelen beschikbaar te hebben. 

Elke dag is er overleg tussen team Inkoop en alle coördinatoren van PBM bij de zorgorganisaties. Dagelijks wordt het totaal overzicht per locatie en/of organisatie bijgewerkt van de actuele voorraad, dagelijks verbruik, en ingeschatte werkdagenvoorraad (bij gelijkblijvend gebruik). Ook wordt deze informatie gedeeld met de verschillende ROAZ* organisaties waar ook de regionale aanvraag en distributie geregeld werd. Per eind april wordt de PBM aanvraag en distributie landelijk gecoördineerd door Mediq, een leverancier van medische hulpmiddelen aan de zorg. Bij aanvraag wordt bekeken op basis van beschikbare voorraad bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) en de RIVM richtlijnen voor het gebruik van beschermingsmiddelen, hoe de beschikbare voorraad kan worden verdeeld en wat regionale zorgorganisaties ontvangen.

De PBM coordinator van afdeling Inkoop van het SSC heeft ook frequent contact met het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). In dit consortium werken een aantal publieke en private partijen samen om de tijdelijke tekorten aan medische hulpmiddelen op te heffen die zijn ontstaan door de Coronacrisis. Op schaal kopen we ook rechtstreeks verantwoord PBM in bij betrouwbare leveranciers conform onze inkoopvoorwaarden. We selecteren de leveranciers in samenspraak met de infectiepreventiedeskundigen bij de Espria zorgorganisaties, die een inhoudelijke check doen op specificaties van de mondmaskers en mondkapjes. Ook laten we de partijen mondmaskers en mondkapjes testen door het Isala ziekenhuis in Zwolle en in het Zaans Medisch Centrum (ZMC). Van de geteste partijen zijn testrapporten aanwezig.

 

* ROAZ = Regionaal Overleg Acute Zorgketen